Behandeling uitsluitend volgens afspraak!
Voor een afspraak
of noodgeval, bel
+31(0)45 564 22 60

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

 

Hoe kun je de ziekte voorkomen?

  • Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas.
  • Bestrijd vlooien met behulp van advantage of stronghold. Voorkom kontakt met egels, katten en honden, deze kunnen de vlooien overbrengen.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
  • Zorg bij verdenking van myxomatose dat konijnen geen onderling kontakt hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of konijnenpaar zijn eigen voerbak en drinkfles.
  • Vaccineer uw konijn preventief tegen de ziekte (dit moet 2x per jaar).
  • Voorkomen is beter dan genezen!

 

Symptomen

De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen (=incubatietijd) is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Doordat de oogleden erg gezwollen raken kan het konijn niet meer zien en wordt als het ware blind. Wilde konijnen vormen zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Er ontstaan knobbels in de huid (myxomen). Voornamelijk op de oren, rond de mond en op de rug.

Na enkele dagen ontstaat er een longontsteking waaraan het konijn zal overlijden. Myxomatose is net als VHS (het Viraal Haemorrhagisch Syndroom) een dodelijke aandoening: na besmetting zal het dier meestal sterven. In het wild zal maar 5-10% van de besmette konijnen de ziekte overleven. Bij tamme konijnen die goed behandeld worden ligt dit percentage iets hoger.

 

Therapie

Indien de ziekte optreedt is de enige therapie het konijn zo goed mogelijk verzorgen. Zorg dat het konijn blijft eten, ga het eventueel dwangvoeren. Bestrijd de bijkomende bacteriële infecties met antibioticum en oogzalf. Geef het konijn pijnstiller en zorg voor een goede warme huisvesting. Het kan weken tot maanden duren voordat het konijn volledig genezen is.

 

Voorkomen is beter dan genezen!

Omdat myxomatose bijna niet te genezen is, is het belangrijk om de ziekte te voorkomen door middel van een vaccinatie.

De eerste vaccinatie mag vanaf de leeftijd van 1 maand gegeven worden. Dwergkonijnen echter pas vanaf 3 maanden! Zeven dagen na vaccinatie is het konijn pas beschermd tegen de ziekte. Deze bescherming houdt enkele maanden aan.

Een mogelijke bijwerking van de vaccinatie (voornamelijk bij dwergkonijnen) is het optreden van een verdikking op de injectieplaats. Dit kan normaal gezien geen kwaad en de zwelling verdwijnt binnen enkele weken. Bij twijfel kunt u ons contacteren.

Openingstijden [ behandeling uitsluitend volgens afspraak ]

Maandag
09.00 - 17.00
18.30 - 20.00

Dinsdag
09.00 - 12.30

Woensdag
09.00 - 17.00

Donderdag
09.00 - 17.00

Vrijdag
09.00 - 17.00
18.30 - 20.00

Zaterdag
10.30 - 12.00

© 2024 Dierenkliniek Onderbanken